14-18 éves gyermek

  4. Ha a gyermekem

  Miért
  probléma
  ez?

  A kamaszkori változások – mint a felnőtté válás természetes velejárói – minden ember életében nagyon fontosak. Nagy változás megy végbe ilyenkor a hangképzésben is, ami mindkét nemet érinti, de főként fiúknál szembetűnő. Előfordulhat, hogy nem megy minden gördülékenyen, ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulni, és fül-orr-gégész, illetve logopédus tanácsát kikérni.

   

  Mit tehet Ön otthon?

  Gyermekünk fejlődését nyomon követve többnyire mi, édesanyák vagyunk az elsők, akik a legkisebb változást is azonnal észrevesszük. Így van ez a serdülés korában is, amikor a gyermeki hang elnyeri végleges, felnőtt jellegét. Ilyenkor természetes, hogy gyermekünk hangja csúszkál a magas és mély hangtartományok között, vagy hogy nem tud halkan megszólalni; esetleg az éneklés sem úgy megy neki, mint pár hónappal ezelőtt. Ez a változás normál körülmények között néhány hónap, de legfeljebb egy év alatt megy végbe. Jó, ha neki is elmagyarázzunk: aggodalomra semmi ok, ezen a folyamaton mindenki – osztálytársak, barátok – átesik, ki előbb, ki később; ki könnyebben, ki nehezebben.

  Szakemberhez érdemes viszont fordulnunk, ha:

  • gyermekünk énekelni tanul: kórusban énekel, különórákat vesz. Ilyenkor a fül-orr- gégész szakorvos tudja pontosan megmondani, milyen stádiumban van a gége fejlődése. Ettől függ, hogy javasolja-e az éneklést, vagy néhány hónapos pihentetést rendel el. Tanácsát mindenképp érdemes megfogadnunk, mert a fejlődő gége túlterhelése egy életre szóló károkat okozhat. Mielőtt eljutunk az orvoshoz, érdemes gyermekünknek vázolni a dolgot, hogy az, ha szeretett hobbiját ideiglenesen fel kell adnia, ne érje hidegzuhanyként, és ne váltson ki belőle ellenkezést.
  • fiúgyermekünknél a mutálás már több mint egy éve megkezdődött, ám hangja mégsem nyerte el mély, férfias jellegét: elcsuklik, erőtlen és megmaradt a gyermeki hangra jellemző magas hang. Máskor azt tapasztaljuk, hogy hangja hosszabb ideje rekedt, ám ezt nem indokolja megfázás, betegség. A probléma hátterében az áll, hogy a felnőtt gégét „nem felnőtt módon” használja, vagyis továbbra is gyermeki hangon beszél, amit a füle ellenőriz. Ennek pontos oka egyelőre ismeretlen. Fontos, hogy az orvosi vizsgálatnak minden esetben felnőtt méretű, férfi gégét kell kimutatnia. Többnyire nagy kő esik le mind a szülők, mind pedig a gyermek szívéről, amikor az orvos elmondja, hogy a probléma korántsem végleges, hanem műtéti-gyógyszeres beavatkozás nélkül gyógyítható. Ez már a logopédus feladata, aki speciális gyakorlatokat tanítva segít hozzá a gyógyuláshoz. Néhány hónapos lelkiismeretes gyakorlást követően (ilyenkor akár napjában többször is szükség lehet a gyakorlásra) a hang elnyeri végleges, felnőtt jellegét. Addig azonban fontos feladat hárul a szülőkre: a lelki sebek gyógyítása – amit esetenként a társak piszkálódása is okozhat – nem tűr halasztást.
  • gyermekünk hangja már egy-két éve fel-le csúszkál, nem alakult ki nála a mélyebb, férfias hang. Máskor az a panasz, hogy akarata ellenére sem tud halkan megszólalni. Ha ezek a panaszok már hosszú ideje tartanak, érdemes szakember tanácsát kikérni, hogy tisztázzuk nem áll-e valami más probléma a háttérben.
  Hogyan segíthetünk mi?

  A hangelváltozás okának megállapítása minden esetben fül-orr -gégész orvos feladata. Ehhez a honlapon találnak elérhetőségeket. A logopédiai terápia ezt követően, az orvos javaslatára kezdődhet meg. Ha az órai gyakorlást rendszeres, kitartó otthoni gyakorlással egészítjük ki, nem marad el a várt eredmény. Előzetes egyeztetést követően Intézetünkben lehetőség van ilyen jellegű hangterápia igénybe vételére, ami hetente-kéthetente kb. 30 perces elfoglaltságot jelent.

  Kedves Szülő, Olvasó!
  Ha bármilyen kérdése, problémája merült fel, vagy szeretné segítségünket kérni gyermeke beszédével kapcsolatban, várjuk jelentkezését.

  Szolgáltatásaink ingyenesek.

  szolgáltatások | online jelentkezési lap  | elérhetőség

  Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck